Śliwki suszone są doskonałym wyborem dla tych osób, które chcą nie tylko uregulować trawienie, ale również poprawić samopoczucie. Śliwki jak powszechnie wiadomo są owocami bogatymi w wiele drogocennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Identycznie wygląda również sytuacja jeżeli chodzi o śliwki suszone, które po bardzo długiej przerwie ponownie powracają do mody, dlatego też coraz częściej spotkać je można w wielu daniach
Dlaczego warto?
Suszone śliwki jak powszechnie wiadomo są doskonałym źródłem polifenoli, które skutecznie chronią nasze komórki przed zniszczeniem. W dużej mierze to właśnie dzięki suszonym śliwkom można uniknąć problemów z nowotworami i problemów z chorobami układu krążenia. Suszone śliwki są doskonałym wyborem także dla tych osób, które chcą zapobiec cukrzycy, otyłości i obniżyć poziom cholesterolu. Błonnik pomaga usunąć z naszego organizmu żółć i działa przeczyszczająco. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że po śliwki powinny sięgnąć te osoby, które mają mniejsze lub większe problemy z zaparciami.
Jak można wykorzystać suszone śliwki w kuchni?
Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że suszone śliwki w swoim składzie zawierają znacznie więcej witaminy A i drogocennego błonnika niż świeże śliwki. Godny polecenia jest przede wszystkim przepyszny kompot z suszonych śliwek, który doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Godne polecenia są oczywiście śliwki suszone samodzielnie w domu. Jeżeli istnieje taka możliwość to najlepiej wybrać odmiany śliwek, które posiadają zmarszczoną skórkę przy szypułce. Śliwki suszone doskonale nadają się do przygotowania powideł i dżemów. Do wyboru jest bardzo wiele odmian śliwek, dlatego też warto przetestować kilka z najpopularniejszych z nich. Godne polecenia są nie tylko renklody i mirabelki, ale również rewelacyjne śliwki węgierskie.
Gdzie najczęściej spotkać można śliwki suszone?
Śliwki suszone jak powszechnie wiadomo są jednym z najpopularniejszych dodatków nie tylko do ciast i sorbetów, ale również do knedli i pierogów. W polskiej kuchni bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się również niesamowite sosy i marynaty do mięs, które oparte są właśnie na suszonych śliwkach. Nie można zapominać także o alkoholach. Śliwka suszona jest jednym z najważniejszych składników śliwowicy, tarniówki albo bałkańskiej rakiji. Pamiętać należy zawsze o tym, aby śliwki suszone jeść z umiarem. Problemy z rozwolnieniem mogą pojawić się nie tylko przy bardzo częstym jedzeniu śliwek, ale również po spożywaniu ich w niewielkich ilościach.
Jakie właściwości?
Suszone śliwki posiadają witaminę B2 i B6, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. Jednym z najważniejszych składników śliwek suszonych jest potas, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mięśni. Wyróżnić należy również miedź, dzięki której zdecydowanie łatwiej jest utrzymać właściwą pigmentację włosów.