Do czego można wykorzystać śliwki suszone?

Śliwki suszone są doskonałym wyborem dla tych osób, które chcą nie tylko uregulować trawienie, ale również poprawić samopoczucie. Śliwki jak powszechnie wiadomo są owocami bogatymi w wiele drogocennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Identycznie wygląda również sytuacja jeżeli chodzi o śliwki suszone, które po bardzo długiej przerwie ponownie powracają do mody, dlatego też coraz częściej spotkać je można w wielu daniach

Dlaczego warto?

Suszone śliwki jak powszechnie wiadomo są doskonałym źródłem polifenoli, które skutecznie chronią nasze komórki przed zniszczeniem. W dużej mierze to właśnie dzięki suszonym śliwkom można uniknąć problemów z nowotworami i problemów z chorobami układu krążenia. Suszone śliwki są doskonałym wyborem także dla tych osób, które chcą zapobiec cukrzycy, otyłości i obniżyć poziom cholesterolu. Błonnik pomaga usunąć z naszego organizmu żółć i działa przeczyszczająco. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że po śliwki powinny sięgnąć te osoby, które mają mniejsze lub większe problemy z zaparciami.

Jak można wykorzystać suszone śliwki w kuchni?

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że suszone śliwki w swoim składzie zawierają znacznie więcej witaminy A i drogocennego błonnika niż świeże śliwki. Godny polecenia jest przede wszystkim przepyszny kompot z suszonych śliwek, który doskonale reguluje pracę układu pokarmowego. Godne polecenia są oczywiście śliwki suszone samodzielnie w domu. Jeżeli istnieje taka możliwość to najlepiej wybrać odmiany śliwek, które posiadają zmarszczoną skórkę przy szypułce. Śliwki suszone doskonale nadają się do przygotowania powideł i dżemów. Do wyboru jest bardzo wiele odmian śliwek, dlatego też warto przetestować kilka z najpopularniejszych z nich. Godne polecenia są nie tylko renklody i mirabelki, ale również rewelacyjne śliwki węgierskie.

Zobacz również  Suplementacja diety w cukrzycy

Gdzie najczęściej spotkać można śliwki suszone?

Śliwki suszone jak powszechnie wiadomo są jednym z najpopularniejszych dodatków nie tylko do ciast i sorbetów, ale również do knedli i pierogów. W polskiej kuchni bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się również niesamowite sosy i marynaty do mięs, które oparte są właśnie na suszonych śliwkach. Nie można zapominać także o alkoholach. Śliwka suszona jest jednym z najważniejszych składników śliwowicy, tarniówki albo bałkańskiej rakiji. Pamiętać należy zawsze o tym, aby śliwki suszone jeść z umiarem. Problemy z rozwolnieniem mogą pojawić się nie tylko przy bardzo częstym jedzeniu śliwek, ale również po spożywaniu ich w niewielkich ilościach.

Jakie właściwości?

Suszone śliwki posiadają witaminę B2 i B6, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. Jednym z najważniejszych składników śliwek suszonych jest potas, który ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mięśni. Wyróżnić należy również miedź, dzięki której zdecydowanie łatwiej jest utrzymać właściwą pigmentację włosów.

Do czego można wykorzystać śliwki suszone?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *